8 Mayıs 2018 Salı

Mekan İsimlendirme Çalışmaları

Metin
Fatih Melek

Ajans




2017 yılında İstanbul’da hizmete başlayan Fairmont otelinin tüm mekanlarını isimlendirme projesi.

Aila 
*IDA Awards Bronz Ödüllü
*A' Design Award Ödüllü

Bu sofistike kebap ve ocakbaşı restoranını isimlendirirken otelin inşa edildiği bölgedeki Tarihi Likör Fabrikası’nın 1930’lara uzanan tarihinden ilham aldık. Bu ilham, tasarımda kendini art deco öğelerle, isimlendirmede ise dönemin en önemli sanatçılarından Safiye Ayla’nın ismiyle gösterdi. Şarkıcının duayeni olduğu Türk müziği unsurlarıyla akşam yemeklerini bir deneyime dönüştüren Aila’nın ay ışığını hatırlatan ismini, müziğimizin en sevilen ritimlerinden ‘dokuzsekiz’ tamamladı. 






Stations 
Otelin all-day dining restoranının en cezbedici yanı yemek pişirmeyi bir şova dönüştüren canlı yemek istasyonlarıydı. Ayrıca tüm dünya mutfaklarından tarifler sunduğu için misafirlerini adeta uluslararası bir lezzet yolculuğuna çıkarıyordu. Bunlardan ilham alarak mekana şehirli ve modern bir hava da katan, sade ancak etkili Stations ismini önerdik.






Ukiyo
Otelin iki kulesinin arasında, 8. kattaki terasta yer alan sonsuzluk havuzu, adeta Boğaz’ın üzerinde süzülürmüş gibi bir his yaratıyordu. Havuz başındaki barın Uzak Doğu mutfağı ağırlıklı menüsünden ilham alarak bu mekana Ukiyo ismini önerdik. Japonca’daki en güzel kelimelerden biri olarak görülen Ukiyo “havada uçan / yüzen dünya” manasına geliyor. İsim, Marcel Wanders tasarımlı mekanın ütopik, bir rüyayı andıran atmosferine mükemmel şekilde eşlik ediyor.





Demlique
Otelin tüm dünyadan çay - kahve seçenekleri ve lezzetli tatlılar sunan bu sıcak mekanına, ülkemizdeki köklü çay geleneğine yakışan bir isim vermek istedik. Kelimenin Fransızca esintili yazımı ise hem feminen bir hava vermek hem de Fransa’nın meşhur pastanelerine atıfta bulunmak için tercih edildi. Ayrıca tarihte benzer şekilde Fransızca’ya geçmiş Türkçe kelimeler sayesinde nostaljik ve oryantalist bir hava da katıldı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder